Case – Rahoituspalvelu pk-yritysten lyhytaikaiseen rahoitustarpeeseen

Jostain pitäisi saada rahaa

Yrityksillä on monesti varsinkin alkuvaiheessa sekä erilaisissa muutos- ja kehitystilanteissa ongelmana rahoituksen järjestäminen. Rahoittajia toki löytyy jos jonkinmoista, mutta onko markkinoilla vielä tilaa hiukan erilaiselle toimijalle. Tässä oli projektin lähtökohta.

Projektin tavoiteasetanta oli erityisen mielenkiintoinen: millä edellytyksillä yksityinen rahoituspalvelu pk-yritysten lyhytaikaisiin rahoitustarpeisiin voisi olla liiketoiminnallisesti toteuttamiskelpoinen? Aloitimme kartoittamalla toimialan markkinaa ja kilpailijakenttää. Nopeasti tunnistimme rahoituskentän kaksijakoisuuden: toisella puolella on ns. perinteiset yritysrahoittajat kuten pankit ja Finnvera, toisella puolella kymmenet yksityiset yritysrahoitukseen keskittyneet toimijat, osa niistä joukkorahoituspohjaisesti toimivina.

Pankkien ja Finnveran rahoitukselle tyypillisiä ominaispiirteitä ovat lainojen maltilliset kulutasot, toisaalta rahoitusprosessi on monessa kohtaa hyvinkin kompleksinen, aikaa ja vaivaa ottava, samalla kun myönteinen lainapäätös on epävarma varsin pitkälle rahoitusprosessia. Vastaavasti yksityisten rahoittajien kilpailuetuna on kevyt rahoitusprosessi ja nopea rahoituspäätös. Negatiivisena seikkana on varsin korkeat rahoituskulut, joskin näitä yritetään erilaisin kikoin piilotella.

Yksityisten yritysrahoittajien tarjoomaan ja kilpailijakenttään tutustuminen oli monella tavalla silmiä avaava: nämä rahoittajat tuovat yleisesti saavutettavissa olevissa yhteyksissä mielellään esille yksinumeroisia korkoprosentteja, mikä osaltaan johtaa hintamielikuvaa rajustikin harhaan. Vasta perehtymällä tarkemmin näiden toimijoiden rahoitusehtoihin paljastuu koko totuus, rahoittajasta riippuen, esim.: koko laina-ajan korko laskutetaan etukäteen, korko lasketaan lainan alkupääomasta, lainan vuosittaiset hallinnointipalkkiot laskutetaan lainan pääoman mukaan, lainoilla on toisinaan varsin suuriakin nosto-, toimitus- ja hallinnointipalkkioita jotka laskutetaan etukäteen ja niin edelleen.

Tämän kartoituksen perusteella pystyimme toteamaan, että markkinoilla on vielä tarvetta toimijalle, joka pystyy tarjoamaan rahoitusta näiden ääripäiden välistä valitulle asiakassegmentille.

Ideasta prosessiksi

Seuraavassa ja työläimmässä vaiheessa projektia keskityimme jäsentämään, millä edellytyksillä markkinapotentiaalin edellyttämät rahoituskulut voidaan pitää maltillisena ja rahoitusprosessi sujuvana. Ideariihemme tuottivat toimeksiantajalle selkeän mallinnuksen, jonka perusteella rahoituspalvelun pk-yritysten lyhytaikaiseen rahoitustarpeeseen voisi toteuttaa.

Toimeksiantaja oli tuotoksiimme ilmeisen tyytyväinen. Totesipa toimeksiantaja loppupalaverissamme myös, että ”vastaavan projektin toteuttaminen konsulttityönä olisi maksanut helposti kymppitonnin”.

Aiempi osaaminen hyötykäyttöön

Projekti oli molemmille tekijöille erittäin mielenkiintoinen, sillä pystyimme hyödyntämään aiempaa työkokemustamme laajasti projektin viemiseksi hyvään lopputulemaan. Lisäksi tuttu toimintatapa edellisistä projekteista auttoi viemään asioita jouhevasti eteenpäin. Saimme heti alussa naulattua tavoitteen selkeäksi kokonaisuudeksi, jonka toimeksiantaja pystyi helposti hyväksymään. Työstimme asioita pääasiassa kasvotusten, jolloin pystyimme keskustellen tuomaan omat näkemyksemme esille ja näin saamaan monipuolisen mallinnuksen toimeksiantajalle. Lisäksi tapasimme toimeksiantajaa muutamaan otteeseen, jotta pystyimme kohdentamaan tekemisen tarkemmin hänen mielestään tärkeimpiin osa-alueisiin. Case oli monin puolin erittäin antoisa molemmille ja siitä jäi hyvä fiilis.

Kasvubuustaajat: Kari Heinonen ja Petri Kinnunen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.